Καλησπέρα.

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα εμβόλια, την αξιοπιστία τους, την ασφάλεια που παρέχουν και τις παρενέργειες που προκαλούν. Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να γράψω δυο λόγια.

Μεγαλώνοντας, ο κύκλος των ανθρώπων με τους οποίους αλληλεπιδρά ο καθένας μας μικραίνει σε διάμετρο. Πέρα από τον οικογενειακό μας περίγυρο και όσους φίλους επιλέγουμε (και επιλέγουν) να έχουμε επαφές, οι σχέσεις μας εξαντλούνται στον εργασιακό περιβάλλον ή στους γονείς των φίλων των παιδιών μας. Λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο σχετικής απομόνωσης οπότε τείνουμε να αντιμετωπίζουμε όσα διαβάζουμε στα social media ή βλέπουμε στις ειδήσεις μέσα από μια στενότερη οπτική γωνία, ένα φίλτρο της δικής μας καθημερινότητας. Μα, θα πει κανείς, αυτό δεν κάναμε πάντα ή αυτό δεν κάνουν όλοι;

Σίγουρα, με την κύρια διαφορά ότι η εποχή μας παρέχει τα μέσα σε όλους να ακουστούν. Το γεγονός αυτό, αν και βαθύτατα δημοκρατικό στον πυρήνα του, δημιουργεί την εξής αντίφαση: όλοι μπορούμε να έχουμε άποψη για όλα τα θέματα αλλά δεν είναι όλα τα θέματα το ίδιο πρόσφορα ώστε να έχουμε όλοι γνώμη, τουλάχιστον όχι ίσης βαρύτητας.

Υπάρχουν θέματα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα όπου ο καθένας μπορεί να διατυπώσει την γνώμη του και να ερμηνεύσει τα γεγονότα όπως αυτός θεωρεί σωστό και πρέπον. Κατά εμέ, και σε αυτές τις περιπτώσεις οι απόψεις των επιστημόνων των σχετικών με αυτά φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά τουλάχιστον μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει ότι τα εν λόγω πεδία δεν φέρουν σύσσωμο το επιστημονικό βάρος της Απόδειξης, πολλά κομμάτια τους είναι (εμπεριστατωμένες) θεωρίες μη αυστηρά αποδείξιμες.

Δεν ισχύει το ίδιο για τα Μαθηματικά, την Φυσική, την Ιατρική, την Βιολογία κ.α.

Δεν υποστηρίζω ότι γνωρίζουμε τα πάντα σε αυτά τα επιστημονικά πεδία αλλά όσα έχουμε αποδείξει ότι ισχύουν αποτελούν ότι κοντινότερο σε βεβαιότητα έχουμε μαζί με τον θάνατο και τους φόρους.

Το σημαντικό εδώ είναι να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται περί γνώμης, άποψης, συνθηκών, περιβάλλοντος, χρόνου ή τόπου. Αποδείχθηκε μια θεωρία επιστημονικά; Ισχύει.

Μπορεί εγώ να μην τις καταλαβαίνω, γιατί δεν έχω τις καταπληκτικά πολλές και πολύπλοκες γνώσεις που απαιτούνται για να τις κατανοήσω αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα ούτε της επιστήμης ούτε του αποδεδειγμένου συμπεράσματος. Είναι καθαρά προσωπική ανεπάρκεια.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δέχομαι ότι μου λένε οι επιστήμονες χωρίς αντίλογο και αμφιβολία;

Σίγουρα όχι. Αυτό άλλωστε απαιτούν και οι αρχές της επιστημονικής σκέψης: ανθρώπους με κρίση.

Με μία διαφορά. Αναζητείστε και εντοπίστε πηγές που να παρέχουν επιστημονικά επιχειρήματα. Θα διαπιστώσετε ότι στην εποχή του διαδικτύου, είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρεθούν οι αντίθετες απόψεις σε οποιοδήποτε ζήτημα. Διαβάστε από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην έρευνα σε αυτούς τους τομείς και έχουν την επάρκεια να αντιμετωπίσουν τέτοια δύσκολα και πολυεπίπεδα προβλήματα.

Μιλάμε για εμβόλια. Και για τον covid-19 που είχε κλείσει όλον τον πλανήτη σε καραντίνα για ένα χρόνο. Νομίζω ότι θα βρείτε περισσότερο υλικό από όσο μπορείτε να καταναλώσετε στον ελεύθερο σας χρόνο μέσα στις τρεις πρώτες σελίδες σχετικής αναζήτησης στο δίκτυο.

Η γνώμη μου, η γνώμη σας, η γνώμη του τυχαίου ένα στο fb/ twitter/ τηλεόραση δεν έχει καμία αξία όσο αυτή είναι αποτέλεσμα αμάθειας. Και όσο δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα.

Για αυτό και εγώ δεν σας προτείνω να ακολουθήσετε την γνώμη μου, δεν θα την εκφράσω καν. Δεν θα παραθέσω σχετικά links, είμαι βέβαιος ότι για να διαβάσατε μέχρι εδώ έχετε την υπομονή να τα αναζητήσετε μονοί σας.

Να είστε όλοι καλά. Και αυτοί που βρισκόμαστε ακόμα και (κυρίως) όσοι χαθήκαμε.